בלוג

הקשר בין גוף ונפש בספורט

כל מי שעוסק בספורט בין אם מתאמן או בין כמאמן, יודע שבסופו של דבר "הכל זה בראש".

כמאמנים לעתיד, לומדים הסטודנטים שלנו כי השגת תוצאות באימון, כרוכה קודם כל בנפשו של המתאמן ובשכנוע הפסיכולוגי שלו שהוא יכול ליותר אם רק יינסה, הרבה מעבר ליכולותיו הגופניות הבסיסיות. אך כאמור, כפי שכולנו כעוסקים בספורט, מכירים ויודעים זה לא ההיבט היחיד של גוף ונפש בתחום הספורט.

עצם ההחלטה להתחיל להתאמן או להתמיד, ההחלטה להתחרות בתחום מסויים ואפילו תחושת "ההיי" לאחר אימון טוב, כולם תולדה של הקשר הבלתי מנותק בין גוף ונפש. מכייון שאי אפשר לעסוק בספורט מבלי להכיר את הנושא הזה לעומק, הנה כמה נקודות חשובות שכדאי להכיר בהקשר לתחום מרתק זה.

תחום אינטר- דספלינרי מדעי וידוע שתופס תאוצה בשנים האחרונות

מתוך ההבנה העמוקה לחיבור הזה בין גוף ונפש, התחילו מחקרים עוד בימי הביניים, שבמהלך הזמן הביאו להקמת אסכולה מדעית אינטר- דיספלנרית הקרויה הפסיכולוגיה של הספורט ומשוייכת לתחום מדעי החברה. בתחום זה ההתמקדות היא בחקר נושאים שונים הקשורים לעולם הספורט החל מהגורמים המשפיעים על מתאמנים מתחילים להפסיק או להמשיך ולהתמיד ודרך כיצד יש לשקם ספורטאים מקצוענים שנפצעו או פרשו ודרך הטמעת גישה פסיכולוגית נכונה למאמנים ולמי שעוסקים בהוראת הספורט לציבור הרחב. כל זאת כמובן,לצד מחקרים על השפעת הספורט על מצבים נפשיים שונים ביניהם דכאון, חוסר בטחון עצמי וכולי.

הקניית כלים ייחודים לכל ספורטאי להפקת המקסימום מעצמו

כאמור, תחילתו של תחום מדעי זה, הייתה טמונה בניסיון של מדענים שונים לשפר את ביצועיהם של ספורטאים מקצועניים בעיקר בארצם. בתחילה המחקר בוצע וכוון לשפר את ביצועיהם של רוכבי אופניים ולכן התחום נחקר בצמוד גם לתחום המוטוריקה. אך לקראת שנות ה-50, בוצעה הפרדה מחקר המוטוריקה והתחום החל לעמוד כתחום מחקרי בפני עצמו, עם ההבנה שלמעשה כל ספורטאי וכל מאמן יכולים לעשות שימוש יעיל בממצאי המחקרים השונים כדי לשפר את הישגיהם ותפקודם הפיזי באמצעות טכניקות שונות כדוגמת מדיטציה, דימיון מודרך, שיפור יכולות תקשורת חברתית קבוצתית או בין מאמן ומתאמן ועוד.

פסיכולוגיה של הספורט היא גם תרפיסטית

למרות כל מה שאמרנו קודם לכן על כך שמדובר בתחום מדעי, שבעיקר אמור לתרום לספורט המקצועי ולמיקסום של תוצאות, חשוב לזכור כי הפסיכולוגיה של הספורט היא קודם כל ובראש ובראשונה- פסיכולוגיה. כלומר תחום שהוא בבסיסו טיפולי ותרפיסטי.

מה שאומר שניתן ללמוד במסגרת המחקרים בתחום גם לא מעט שיטות פסיכולוגיות מוכחות להתגברות על מכשולים מנטאליים, התמודדות עם בעיות אישיות לצד הספורט, דרכי התמודדות עם קשיים פיזיים, עידוד ויצירת מוטיבציה בעצמי ובאחר, שיטות לפתרון בעיות תקשורת בין מאמן למתאמן ועוד.

לא רק המחקר בעלייה, אלא גם העיסוק בתחום עצמו

כפי שכיום כל אקדמיה להכשרת מאמנים או ספורטאי צמרת לא תוותר על שימוש במתודות ובשיטות מתחום הפסיכולוגיה, כך גם עצם העיסוק בתחום והחשיפה אליו נמצאים בעליה מתמדת, כאשר כיום קיים חוסר ממשי בשוק בפסיכולוגים המוגדרים גם כפסיכולוגים של הספורט. לכן, העוסקים בתחומי הספורט התחרותי ובעלי הכשרות ותארים בתחומים הטיפוליים בתואר הראשון שלהם, יכולים בהחלט למצוא מסלול לימודי המשך בתחום הפסיכולוגיה של הספורט שיכול לסייע להם לשלב בין עיסוק יוקרתי וטיפולי לבין האהבה הראשונית והבסיסית שלהם לספורט.

לסיכום

בין שאתם רוצים לעסוק בתחום באופן מקצועי וללמוד אותו לעומק ובין שאתם רק מתעניינים בתחום באופן כללי, מומלץ להכיר את הכלים, המחקרים והתובנות אליהן הגיעו במסגרת המחקר בתחום. כל אלו מפורסמים ברשת לא מעט ואתם מוזמנים לחפש אותם. אנחנו בטוחים שבכך, תמצאו כלים שימושיים עבורכם ועבור המתאמנים העתידיים שלכם.

לשאלות והרשמה השאירו פרטים

    דילוג לתוכן